19. 8. 2013

Kiev

Kiev

Cesta:

Do Kievu sa dá rýchlo a lacno dostať letecky. Bohužiaľ, som už ťažko pracujúci človek a  český zákonník práce neponúka extra dovolenku pre stopárov. Preto som sa rozhodol letieť. Za letenku Katowice-Kiev a spať som dal cca 50 EUR. Pre porovnanie, cesta vlakom na podobnej trase trvá 22 hodín a stojí cca 90 EUR.


Prvý krát som letel WizzAirom. Z nízkonákladoviek som mal doteraz skúsenosť len s RyanAirom, ktorý som znenávidel po prvom lete a pokiaľ to bude len trošku možné na ich palubu viac nevkročím. Som fanúšik lietania a RyanAir považujem za totálnu dehonestáciu leteckej dopravy. Síce sú lacní, ale je to „dobytčák“ bez štipky úrovne. A o vybavenosti letísk, na ktoré lietajú ani nehovorím (česť výnimkám).
WizzAir ma veľmi príjemne prekvapil. Ide síce o nízkonákladového dopravcu, ale minimálne o niekoľko tried vyššie ako „dobytčí“ prepravca RyanAir. On-board catering je síce drahší, a tuším ani nič okrem chipsov nemali, ale ani mi to nijako neprekážalo. Osobne radšej dlhšie šetrím a investujem do bežnej aerolinky, ale keď už low-cost, tak Wizz.

Kiev-Zhuliany:

Typické malé low-cost letisko, avšak vybavenosť bola slušná. Ihneď po prílete Ukrajina demonštrovala svoju povesť „chudobnej“ krajiny. Desiatky súkromných lietadiel tam „parkovalo“ ako  kórejské autá na našich sídliskách. Dokonca sa mi podarilo zahliadnuť pristavajúci Embarer Legacy.

Z letiska premáva do 22:30 verejná doprava do centra mesta (asi 10 min cesta). Ja som priletel až po tejto hodine a musel som si vziať taxík. Bol som dosť unavený, ináč by som si niekoho stopol, alebo použil inú alternatívu. Zaplatil som nekresťanských 180 UAH (ukecal som z 200uah). Nie  som žiadny blbý turista, a niečo som aj vedel splietať Rusky, ale lacnejšie ma nikto zobrať nechcel. Ak budete mať energiu prejdite sa cca. 1km od letiska na hlavnú cestu a tam si niekoho stopnite, určite vás to vyjde lacnejšie.  Pre zaujímavosť taxík opačným smerom na letisko stojí 50UAH. Jazdia tam len busy, v ktorých nie je ťažké sa orientovať. Tých 50 UAH je dobrá investícia.

Ubytovanie:

Rozhodol som sa usadiť v hosteli Dream Party hostel. Ihneď po príchode mi recepčná naliala decák vodky, že na uvítanie J. Od ubytovaných Američaniek som dostal 30 minút na sprchu, a potom sme mali ísť na pub-crawl. Okrem Američaniek som sa rýchlo zoznámil s ostatnými usadlíkmi hostela, rýchlo sme vypili Zubrowku, ktorú som doniesol z Poľska a mohli sme vyraziť.

To bol posledný okamih, ktorý si z tej noci pamätám. Podľa neoficiálnych informácií sa dialo dosť šialených vecí. Niečo ako Hangover film J. Že vraj som v noci zletel z poschodovej postele. Ach jaj, nabudúce si musím vypýtať spodnú časť. Našťastie som si ráno pozrel fotky, a tak mám dôkazový materiál z danej noci J.
S hostelom som bol 100% spokojný. Ak pôjdete to Kieva, určite sa tam zastavte.


Kam isť:
Z hostelu som mal priamy výhľad na Olympijsky štadión, kde bola aj zastávka metra. Metro je veľmi prehľadné, jedna cesta stojí 2UAH. Hlavné pamiatky centra si môžete prehliadnuť aj bez metra, tiež je tam možnosť free walking tripu.
Je na každom z vás, ktoré miesto budete chcieť navštíviť. V hosteli je k dispozícii Lonely Planet + mapy pamiatok atď.

Černobyľské múzeum je miesto, ktoré by ste nemali vynechať. Vstup je 10UAH. Všetko je tam v ruštine, ale za poplatok je k dispozícii anglický sprievodca. Ja som sa zdarma pripojil k skupinke, ktorá si ho zaplatila J. Po chvíľke som ich, ale opustil, lebo aj napriek mojej dobrej angličtine som mu nič nerozumel J. Niekedy som mal problém identifikovať, či to vlastne angličtina je J. Návšteva samotného Černobyľu stojí okolo 150USD. Je to fakt dosť, ale počul som, že to stojí za to.

Ak sa budete chcieť schladiť v teplom letnom dni, odporúčam návštevu Hidroparku (zastávka metra Hidropark). Je tam mnoho pláží, lacných bufetov, atrakcií a v noci je tam veľká diskotéka.

Ceny:


Ukrajina je na naše pomery lacná krajina. Ceny v Kieve sú vyššie ako vo zvyšku krajiny, ale nie vyššie ako u nás. Ak za niečo pýtajú viac ako by ste zaplatili u nás, ide pravdepodobne o turistické pasce. Výnimka sú samozrejme drahé kluby, reštaurácie, ktorých je tam dostatok.

Ak chcete čo najviac ušetriť, jednoducho nakúpte v supermarkete. Ja som jedol na ulici, alebo v reštauráciách a nestálo ma to veľa.

Už dlhšie som nikde nebol, a tak som si to tam užíval a moc nešetril. To sa odrazilo na konečnom stave účtu. Keď som ho videl až ma zamrazilo J. Treba, ale spomenúť, že istú čas mojich výdavkov si nepamätám J. Spomínam si ako som sa ráno dozvedel, že nemeckí spolubývajúci ma ráno našli spať úrad výťahom na prízemí (hostel bol na 4 poschodí). A nepamätám si z toho absolútne nič.

Metro: 2UAH
Taxi: Tie sú tu dosť lacné. Cenu si dohodnite dopredu. V rámci centra, cca. 20UAH.
BigMac menu: tuším 25UAH
0,5 l Coca-Cola atď: 10UAH
Pizza, koláč atď. v pekárstve: do 10UAH
Pivo: 10UAH
0,5l vodka: 15UAH+
Cigarety: 13UAH+
Obed v miestnej reštaurácií: 20-30 UAH vrátane nápoja polievky, možno aj dezertu. Málokedy je tam niečo v Angličtine.
Obed v turistickej reštaurácií: 50UAH+, majú anglické menu.
Suveníry, magnetky a pod: 15UAH+
1,5l minerálky: cca. 7UAH
Kebab na ulici: 15-20UAH
Hot-dog (klobáska+zelenina) v čerstvej placke: 10UAH







PS: Koncom roka 2013 sa chystám na mesačnú púťdo Severnej Indie a Thajska. Pokúsim sa toho, čo najviac napísať a pofotiť.

Cestám zdar

2 komentáre:

  1. Nazdar, zaciatkom Juna som bol tiez na Ukrajine aj v Kieve aj v Cernobyle. S tymi 90 eurami za vlak to nieje pravda. Spiatocny vlak z Uzhorodu (kam mozes dostopovat) stoji cca 16 eur. A cestovat vlakom na ukrajine s miestnymi ludmi je fakt zazitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim,

    Myslel som vlak z západného Poľska do Kieva. Vravel mi to chalan, čo tým vlakom išiel, ale ja sám som vlakom necestoval tak zaručiť sa za to nemožem. Dúfam, že si si to tam užil :)

    OdpovedaťOdstrániť