28. 1. 2013

Stopom do Turecka- Praktické informácie


 Stopom do Turecka- Info


Prehľad najdôležitejších informácií na stopársku cestu do Turecka:

1.     Plán cesty

Stopovanie odporúčam začať na SK-HU hraniciach v Rajke. Následné presun do Maďarska kde máte na vyber, či pôjdete cez Srbsko alebo Rumunsko. My sme si zvolili Srbsko a myslím. že sme zvolili správne. Skúsený stopár a zopár kamionistov nám tiež odporučilo do Bulharska prejsť cez Srbsko. Keď sa dalo stopovali sme na miestach z hitchwiki, ktoré fungovali a až na pár výnimiek ich bolo jednoduché nájsť. Pri stopovaní sa cesta naplánovať nedá a tvorí sa za jazdy, takže toto bol len príklad tej našej. Pri šťastí sa dá trasa Bratislava-Istanbul zvládnuť za 2 dni.

Stopom do Turecka part.4


 Stopom do Turecka part.4


DAY.12

Po úžasnej  noci nás ráno čakalo skoré vstávanie a balenie batohov. Rozlúčili sme sa s Ilkarom, dali si rýchlu sprchu, raňajky a ruka v ruke sme sa vydali na ďalšie stopárske dobrodružstvo. Tento krát sme mali v pláne stopovať z Istanbulu do turistami prepchatej Alanye, kde sme mali vybavený ďalší CouchSurfing. Podľa hitchwiki sa stopárske miesto nachádzalo na vzdialenej ázijskej strane, kam nás čakala dlhá cesta istanbulskými autobusmi. Naposledy sme sa rozlúčili s našou ulicou a vidali sa na cestu. Prvý autobus nás zaviedol do prístavu, kde sme si vzali loď na ázijskú stranu. Bola to naša posledná plavba Bosporom a tak sme si ju patrične vychutnávali. Po krátkej preprave sme boli na ázijskej strane, kde sme museli nájst autobus, ktorý nás dovedie na naše stopárske miesto. Keď sme po asi polhodine hľadania našli správnu zastávku, s radosťou sme zvalili batohy na zem a čakali na bus. Onedlho sme už sedeli vo vnútri a zhovárali sa s tureckým, v Rusku žijúcim obchodníkom, ktorý nám dal svoju vizitku so slovami: „Zavolajte ak budete potrebovať pomôcť.“ Cesta trvala viac ako hodinu a vystúpili sme na mieste, ktoré sa dalo považovať za miesto kde vás ani google nenájde :). Podľa hitchwiki sme mali zo zastávky na severozápad, čo nebola moc užitočná informácia. Našťastie som mal v mobile kompas a vydali sme sa spomínaným smerom. V Istanbule som mal na niektorých miestach pocit, že na nás pozerajú ako na atrakciu, ale tu som si už tým bol istý.

Stopom do Turecka part.3



Stopom do Turecka part.3





DAY.9


Ráno nás zobudili pekné vône šíriace sa celým bytom. Rozhodli sme sa vstať z posteli a ísť skontrolovať kuchyňu. Čakal nás tam Ilkar v spoločnosti jeho kamarátky z Dánska, ktorá sa mala tiež zúčastniť na CS párty. Skvelá  vôňa,  ktorá nás prebudila bola praženica, ktorú pre nás Ilkar spravil. Posadali sme sa za stôl a v naozaj medzinárodnom zložení sme sa pustili do jedla. 
 O Ilkarovaj kamarátke som sa okrem jej národnosti dozvedel, že má 23 rokov a študuje v Dánsku. Hovorila ako bola s kamarátkami v Indií a ja som ju nadšene počúval, lebo India je krajina, do ktorej určíte zavítam. Po jedle sme si išli spolu zapáliť a kŕmila ma ďalšími zážitkami z Indie. Po cigaretke som Veronike spomenul, že naša nová Dánska kamarátka je zlatá čo zrejme nebol najlepší nápad :). Na dnes sme mali v pláne návštevu Modrej mešity, Haghia Sofia a Grand bazaaru. Rýchlo sme sa vychystali a vyrazili do centra. Ako prvú sme navštívili Modrú mešitu, do ktorej sa dalo zdarma vojsť. Pred turistickým vchodom stál pomerne dlhý zástup ľudí, ale rozhodli sme sa počkať. Nakoniec sa rada hýbala naozaj rýchlo a za necelých 10 minút sme stáli pred vchodom do mešity. Tu sme si museli vyzuť topánky a ženy, ktoré mali odhalené ramená dostali šatku. Vnútro mešity pôsobilo naozaj majestátne.

12. 1. 2013

Stopom do Turecka part.2



 Stopom do Turecka part.2

Keď sme mali stan rozložený, vytiahli sme spacáky a vliezli do nášho spoločného „domu“. Verča sa ma ešte na dobrú noc pokúšala uštekliť, ale po chvíli to vzdala a mohli sme ísť spať. Na rozdiel od predchádzajúcej noci pri diaľnici v Belehrade,  ma nebudili žiadne hlasy,  čo mi dovoľovalo kľudne spať.

DAY.6

Ráno nás zobudil  Ali, ktorý nám klopal na stan a vedeli sme, že nastal čas odísť. Vstávať sa nám moc nechcelo, ale v priebehu desiatich minúť sme boli pripravení nasadnúť do nášho tátoša. Ali sa medzi tým rozprával s kamarátom, ktorý šoféroval ďalší kamión. Tento krát sme mali namierené priamo do Istanbulu, kde sme mali byť v poobedňajších hodinách. Asi po 60 minútach cesty Ali a jeho kamarát zaparkovali